090202-bmw-pas-film

BMW PAS Concept visas i Genève

Nu börjar det närma sig för BMW:s beryktade PAS-modell att ta steget från ritbordet till verkligheten. Det mesta tyder på att ett koncept ska visas på salongen i Genève i mars. Några intressanta detaljer om bilen avslöjar BMW redan nu i form av en animerad film.

 BMW har i dagarna släppt en så kallad teaserfilm inför avtäckningen av PAS-konceptet. Färska spionbilder bekräftade strax efter årsskiftet att utvecklingen av BMW PAS (Progressive Activity Sedan)  är långt gången. Mycket tyder på att en konceptbil ska visas på bilsalongen i Genève i mars, varpå den produktionsklara bilen ska börja säljas mot slutet av året. För att ge oss en liten försmak av det kommande konceptet har BMW släppt ett animerat filmklipp som beskriver i ungefära ordalag hur utvecklingen av PAS har gått till och vad resultatet blir.

Tekniska detaljer nämns sparsamt, för att inte säga inte alls. Däremot får man ett ganska bra hum om vad det är för slags bil BMW har i planerna. Det är inte en sedan, inte en kombi, inte en suv och inte heller en coupé. BMW vill givetvis fås oss att tro att de skapar ett helt nytt segment, men det är nog mer korrekt att säga att de har tagit några delar från varje segment och slagit ihop till en bil. Den kan förmodligen beskrivas som en 5-serie i hatchback/kombicoupé-utförande. Förhandstipsen säger att PAS ska baseras på samma bakhjulsdrivna plattform som senaste generationen 7-serie och kommande 5-serie. En stor del av den animerade filmen går ut på att förklara BMW:s ambition att göra en bil som ska vara ”first class” för alla åkande. Den ska vara lyxig och bekväm, men samtidigt sportig och rolig att köra.

Av filmen att döma får bagageutrymmet ett annorlunda utförande. Det talas om ett förvaringsutrymme i bakluckan som ska kommas åt utan att man behöver öppna hela bakluckan och släppa in kalluft i kupén. Det talas dessutom om ett bagageutrymme som är avskilt från kupén, i likhet med bagageutrymmet i en sedan.

En av de sista bilderna vi får se visar bilen bakifrån. Avgasutblås på båda sidor skvallrar om en stor motor, förmodligen BMW:s välkända treliterssexa med dubbelturbo. Annars kan vi bara spekulera kring motoralternativen. Säkraste gissningarna handlar antagligen om en treliters diesel och bensinare. Dieselmaskinen är sexcylindrig och har 245 hästkrafter, samma motor som hittas i faceliftade 330d och nya 730d.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!