090121-bmw-minskar

BMW sänker takten – vill ha statligt stöd

Precis som för många andra är krisen långt ifrån över för BMW, som nu tvingas sänka takten för 26 000 anställda. BMW uppges dessutom ha vänt sig till den tyska staten för att få ekonomiskt stöd. BMW har tidigare varit kritiska till att de amerikanska tillverkarna har fått hjälp.

 De amerikanska biltillverkarna kunde förra året glädja sig åt en julklapp värd 17,4 miljarder dollar. Julklappen bestod av lånegarantier från den amerikanska staten. Chrysler, Ford och GM kunde pusta ut. Mindre glada var de europeiska biltillverkare som har fabriker i USA. Det statliga stödet är bara till för de amerikanska tillverkarna, även om européernas fabriker i USA är lika mycket hotade av krisen. BMW är en av de tillverkare som har visat sitt missnöje. BMW:s marknadschef Ian Robertson sade nyligen till Financial Times att USA-stödet riskerar att skada konkurrensen i USA. Robertson tycker att alla tillverkare som är aktiva i USA borde få ta del av stödet.

Nu verkar det som att BMW tänker göra något åt saken. Tyska Bild Zeitung rapporterar att BMW har vänt sig till den tyska staten för hjälp. Det är främst BMW:s finansdivision som behöver statliga garantier. BMW meddelade dessutom under gårdagen att produktionen sänks rejält. 26 000 anställda får kortare arbetstider i februari och mars, vilket innebär en sänkning av produktionen med 38 000 bilar. Det är främst fabrikerna i Dingolfing, Regensburg, Landshut och Berlin som drabbas. Övriga fabriker klarar sig oberörda, än så länge. Enligt BMW:s personalansvarige Harald Kruger ska åtgärden göra att BMW klarar sig bättre genom krisen. Genom att minska arbetstiden för de anställda undviker man dessutom att några får gå helt och hållet. Förra året fick 5 000 deltidsanställda lämna företaget.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!