101111-bmw-elbil Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW satsar fem miljarder på elbilen Megacity

BMW har inga tankar på att hamna efter i elbilsracet. Nu presenteras en investering på 530 miljoner euro i projektet som omfattar den kommande lilla elbilen Megacity Vehicle.

Senast 2013 planerar BMW att vara i full gång med tillverkningen av elbilen som än så länge går under projektnamnet Megacity Vehicle. Den kommande elbilen ska tillverkas i Leipzig men för att det ska vara möjligt måste BMW investera 400 miljoner euro, motsvarande 3,7 miljarder kronor, i fabriken i östra Tyskland. Satsningen, som bland annat innebär att 800 nya arbetstillfällen skapas, presenterades nyligen av BMW:s vd Norbert Reithofer och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Utöver miljardsatsningen i Leipzig investerar BMW 130 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, i ett samarbete med kolfiberspecialisterna SGL Group. Samarbetet med SGL behövs eftersom BMW har för avsikt att tillverka stora delar av elbilen i kolfiber. Enligt BMW kommer Megacity Vehicle att bli världens första serietillverkade bil med en kaross helt i kolfiber. Megacity Vehicle är inte den enda elbilen som finns i BMW:s tankar. Först på tur står ActivE som baseras på BMW 1-serie Coupé och börjar byggas redan nästa år i Leipzig-fabriken.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!