080321-bmw-project-i

BMW sjösätter stadsbilsprojekt

Nu är det som det har spekulerats så mycket om bekräftat. Nästan i alla fall. BMW startar en fristående enhet kallad ”Project i”, som ska utveckla framtidens bilar för megastäder.

Det senaste halvåret har det pratats mycket om BMW:s planer på att lansera ett fjärde märke inom koncernen. I grunden handlar det om att BMW behöver bränslesnåla bilar inom koncernen för att möta de framtida EU-kraven på lägre utsläpp. De första uppgifterna handlade om att den klassiska minibilen Isetta skulle återuppstå i ny form. För en kort stund sade ryktet att BMW hade planer på att köpa sig ett fjärde märke, spännande nog fanns både Volvo och Saab med i BMW:s tankegångar. De försvann dock ganska snart. Förra veckan kom det även uppgifter om att BMW funderar på att lansera en Tata Nano-konkurrent i Indien. Hur den satsningen förhåller sig till Project i är oklart än så länge. I länken nedan kan du läsa mer om BMW:s microsatsning. Slutligen har det ryktats om att det fjärde märket i BMW-familjen ska bli ett som endast erbjuder små och snåla bilar, och att klassiska namn som Riley eller Triumph skulle kunna pryda minibilarna.

Nu verkar det som att vi som har undrat slutligen får svar på våra frågor. På BMW:s årliga nyhetskonferens avslöjade BMW:s vd Norbert Reithofer den nya avdelningen Project i. Enligt Reithofer ska Project i ta fram lösningar på utsläppsproblematiken och den ökande trängseln i världens storstäder. Om projektet löper väl ut kan det resultera i att ett fjärde märke etableras inom BMW-koncernen. Men det ville Reithofer inte säga något om. Först och främst ska det utredas vilken typ av fordon som ska byggas. Därefter får man utreda om bilarna passar bäst i BMW:s eller Minis produktlinje, eller om de ska utgöra ett eget märke.

Project i ska utreda flera olika alternativa lösningar, vätgas, eldrift såväl som hybridlösningar med både diesel- och bensindrift. Vad man än kommer fram till så ska det vara miljövänligt och passa in i storstadstrafik. Enligt Norbert Reithofer ska Project i presentera sina resultat någon gång under första halvan av nästa årtionde.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!