081126-bmw-nyckel

BMW utvecklar betalnyckel

I stället för att betala med kort, kontanter eller andra gammalmodigheter föreslår BMW att vi ska börja betala med bilnyckeln. BMW har nyligen tagit fram en prototyp på en nyckel som bland annat ska fungera som betalkort, bussbiljett och jo, faktiskt även som bilöppnare.

BMW:s utvecklingsteam har tagit fram en prototyp på en multifunktionsnyckel som ska kunna användas för i princip allt i vardagen. Om man får tro BMW så är tiden då en bilnyckel bara är en bilnyckel snart över. BMW ser en framtid då bilnyckeln är personlig för sin användare. Alla ska ha en egen nyckel. Det innebär att den kan användas på samma sätt som ett betalkort samtidigt som personliga inställningar i bilen, såsom körställning, kan sparas på nyckeln. I teorin blir det även möjligt att lagra buss-, flyg- och tågbiljetter på nyckeln.

I framtiden ska det heller inte spela någon roll vilken BMW-bil man sätter sig i. Eftersom nyckeln ska vara knuten till personen kan den användas till oavsett vilken bil man väljer att köra, till exempel en hyrbil. Så länge man har med sig sin egen nyckel följer favoritradiostationer, adressböcker och övriga inställningar med. Raymond Freymann, chef för BMW Group Research and Technology, säger att man arbetar med att föra samman bilteknik med livsstil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!