Foto: Patrik Lindgren

BMW väntas slopa manuell växellåda

Allt fler föredrar automatlåda, även BMW-köpare. På sikt kommer det manuella alternativet försvinna för nästan alla av märkets modeller.

BMW är förarens bil har vi fått lära oss men inom en kort framtid kan det ändras. I alla fall om man är av den uppfattningen att det innebär manuell växling.

BMW:s försäljningschef Ian Robertson spår att manuellt växlade lådor successivt kommer att försvinna som alternativ i märkets bilar, undantaget de mindre modellerna Mini och BMW 1-serie. Det framkom under en intervju med det amerikanska bilmagasinet Car and Driver.

Den så viktiga nya kinesiska marknaden har gått direkt till automatväxlade lådor medan den nordamerikanska blir allt mer tekniken trogen, säger Ian Robertson, och menar att européer nu också föredrar automatlådor.

Fenomenet gäller även Sverige. Redan för ett år sedan skrev vi om att automatlådan passerat den manuella i försäljningsstatistiken.

När det gäller BMW 3- och 4-serie är utvecklingen tydlig och på sikt kommer manuell växling bara vara möjlig om man har valt prestandaversioner med M-emblem. Det gäller dock inte kommande M5 som enligt Car and Driver bara kommer att finnas med automatisk växellåda. Dagens finns faktiskt med manuellt alternativ, märkligt nog bara just i USA.

Nya BMW 5-serie, som vi testade i Teknikens Värld nummer 5/2017 mot bland annat Volvo S90, kommer med automatlåda som standard i Sverige utom versionen BMW 520d.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!