100330-bmw-koncept Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW visar bortglömda koncept

BMW:s forskningsavdelning fyller 25 år och det firas genom att visa avdelningens alster. Här finns läckra, knepiga och snabba konceptbilar som aldrig tog sig till produktion. Missa inte den superlätta supersportbilen Z29!

På 1980-talet inledde BMW sin satsning på forskning och design. Verksamheten samlades under namnet BMW Technik GmbH och nu har avdelningen hunnit fylla 25 år. Det firas genom en bildkavalkad med kända och okända konceptbilar, några har fått stå i rampljuset medan andra har fått stå och damma i ett hörn. Ett av de allra första projekten var BMW Z1, den numera legendariska roadstern som tillverkades i begränsat antal.

Ett mer undangömt projekt är supersportbilen Z29 som utvecklades i samarbete med M-divisionen. En prototyp färdigställdes så sent som 2001, men längre än så kom inte Z29. Det flitiga användandet av lättviktsmaterial såsom kolfiber kan dock ha influerat BMW att skapa M3 CSL år 2004. Z29 var nämligen ett extrem lättviktsbygge med en matchvikt på endast 1 166 kilo. Mittsektionen bestod av en monocoque byggd i kolfiberförstärkt plast. Under den långsträckta motorhuven fanns den raka sexan på 343 hästkrafter som till vardags fanns i M3. Effekten kan tyckas i klenaste laget för en supersportbil men den låga vikten gjorde att ekipaget kunde ta sig från 0 till 100 km/h på endast 4,4 sekunder. Utseendemässigt ligger Z29 långt från de BMW-modeller som lanserades i början av 2000-talet, mest liknar den kanske Chrysler Crossfire?

Andra intressanta BMW-koncept är E1 som var BMW:s första försiktiga steg in på elbilsområdet, och inte minst den märkliga off-road roadstern Z18 med V8-motor och fyrhjulsdrift. I samlingen hittar vi också den Ariel Atom-liknande konceptbilen Just 4/2 utan dörrar, tak och vindruta men med en 100-hästarsmotor i baken.

BMW Technik, eller BMW Forschung und Technik som de kallar sig i dag, har cirka 200 anställda och arbetar numera främst med alternativ bränsleteknik som kan användas på alla BMW:s modeller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet