100205-bmw-miljösportbil Foto: BMW Group MediaPool / an.niedermeyer / This image

BMW Vision EfficientDynamics i produktion 2013

Det har spekulerats länge och väl om en ny sportbil från BMW. Nu bekräftar en BMW-källa att förra årets hybridkoncept ska sättas i produktion, kanske som en ny M1.

 BMW.s futuristiska miljöbilskoncept som visades på förra årets Frankfurtsalong höjde många ögonbryn. BMW försökte sig på det omöjliga – att göra en sportbil som kombinerar siffror som 0-100 km/h på 4,8 sekunder och 0,37 liter diesel per mil. Nu verkar det som att konceptet inte bara var ett koncept utan snarare en tidig titt på en sedan länge efterlängtad BMW-sportbil.

Tätt inpå Frankfurtsalongen talade brittiska Autoexpress med en BMW-källa som uppgav att projektet hade kommit långt och att bilen ska sättas i produktion 2012. Nu kommer liknande uppgifter från Inside Line som har varit i kontakt med en högt uppsatt, men anonym, chef inom BMW-organisationen. BMW-källan säger att produktionen beräknas starta 2013 och att volymen begränsas till max 10 000 bilar. Den färdiga bilen ska till stor del likna Vision EfficientDynamics-konceptet, både maskinellt och designmässigt. Det ska dock bli mindre glaspartier och en mer solid kaross, enligt BMW-källan. När Inside Line frågar om bilen kan ses som BMW:s första supersportbil sedan M1 svarar BMW-källan att det är ”mycket troligt”.

BMW:s miljökoncept Vision EfficientDynamics drevs en trecylindrig dieselmotor med understöd av två elmotorer. Totalt levererades 356 hästkrafter och 800 Nm. Förbrukning och utsläpp var låga 0,376 liter per mil och 99 gram per kilometer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!