BMW X4

BMW X4 är på väg enligt nya uppgifter

I en intervju med tysk press nyligen ska BMW:s vd Norbert Reithofer ha bekräftat att en lillebror till X6 är på väg. Namnet kommer att vara X4 och bilen ska baseras på nya X3.

Det har flera gånger tidigare spekulerats i om BMW skulle föra över crossoverkonceptet från X6 till en mindre variant, och nu verkar alltså ryktena kunna bli verklighet. I en intervju till tysk press ska nämligen BMW:s vd Norbert Reithofer ha bekräftat att en ny modell vid namn X4 är under utveckling. Medan X6 bygger på samma plattform som storsuven X5 så ska, fullt logiskt, en kommande X4 bli baserad på den något mindre stora suven X3, som ju nyligen har kommit i en ny generation.

Utöver detta bekräftande är fortfarande uppgifterna om en kommande BMW X4 begränsade, men ska samma mönster som för X5/X6 följas även för X3/X4 så lär flera av motoralternativen bli gemensamma med den mer traditionella suvmodellen i fråga. Alltså kommer BMW X4 få en blandning av turbomatade fyrcylindriga och sexcylindriga motorer under huven. Enligt obekräftade rykten är också en prestandaversion, X4 M, att vänta (jämför BMW X6 M).

Som sifferexcercisen antyder ska X4 vara positionerad strax ovanför X3 på marknaden, och bilarna kommer att vara storleksmässigt relativt lika, även om den coupéartade karossformen på X4 lär bli mindre praktisk för bagage. Dessutom kommer X4 få ett helt gäng av moderna utrustningsdetaljer så som head up-display, avancerad parkeringsradar, röststyrning, start/stopp-system och självklart den senaste versionen av BMW:s fyrhjulsdriftsystem xDrive.

Premiären för BMW X4 är satt till omkring 2014, och produktionen kommer förmodligen ske jämte X3 i BMW:s fabrik i South Carolina, USA. Huvudkonkurrenten lär bli Porsches nya kompaktare suv som gått under arbetsnamnet Cajun. Den ska ha premiär ett år tidigare, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!