Foto: CarPix

BMW Z5 och Toyota ”Supra” ska byggas av Magna Steyr i Österrike

Arbetet med BMW:s och Toyotas gemensamma sportbil rullar på. Nu står det klart, även om det inte är officiellt bekräftat, att själva produktionen läggs ut på Magna Steyr i österrikiska Graz.

Varken BMW eller Toyota ska bygga de båda sportbilar som utvecklas gemensamt. I stället blir det österrikiska Magna Steyr som tar hand om den uppgiften i fabriken i Graz. Det rapporterar den lokala tidningen Kleine Zeitung, dock utan att BMW, Toyota eller Magna Steyr har bekräftat det.

Något som kan ses som en bekräftelse är dock BMW:s uttalande att de från och med nästa år ska låta Magna Steyr i Graz tillverka en ny modell så att de inte ”står tomhänta” efter produktionsstoppet av Mini Paceman och Countryman. Båda modellerna läggs ned senare i år, Paceman för gott och Countryman får en ersättare som med största sannolikhet kommer att tillverkas parallellt med Mini 3-dörrar och 5-dörrar i Nederländerna.

Produktionen av BMW:s och Toyotas nya sportbilar startar under 2018 och den årliga upplagan sägs uppgå till totalt 60 000 bilar.

BMW:s variant av den gemensamma sportbilen efterträder dagens Z4 och ryktas få modellbeteckningen Z5. Den såg vi som prototyp uppe i Norrland i vintras. Toyotas variant ses som en efterträdare till Supra, japanernas mytomspunna sportbil som lades ned 2002 och som i nya utförandet sägs bli bättre än Porsche.

Magna Steyr, som i dag ingår i kanadensiska Magna International, är inga noviser när det kommer till bilbyggande. På senare år har det i fabriken i Graz byggts bland annat Saab 9-3 Cabriolet, Mercedes SLS AMG, Aston Martin Rapide, BMW X3, Jeep Grand Cherokee, Chrysler 300C och många fler välkända bilmodeller. Magna Steyr, som tidigare hette Steyr-Daimler-Puch och dessförinnan bara Steyr, har tillverkat bilar och motorcyklar i Graz sedan 1800-talets slut, bland annat olika Steyr-bilmodeller och Puch 500 som tillverkades på licens från Fiat. Puch 500 var under 1930-talet även en motorcykel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!