070515_james_bond

Bonds katapultknopp är nu såld

Hann du inte ge dig in i budgivningen så lär du bli ledsen när du läser detta. James Bonds växelspaksknopp med inbyggd katapultknapp såldes igår för det ringa priset 600 000 kronor.

James Bonds klassiska silverfärgade Aston Martin DB5 innehöll en massa härliga tekniska innovationer, på klassiskt James Bond-vis. Bland annat hade bilen från 60-talet en kraftfull växelspaksknopp med uppfällbar topp. Det är den som nu är såld på en auktion i London för det facila priset av 600 000 kronor.

Det som gjorde knoppen väldigt känd och speciell var dess funktion. Under den uppfällbara toppen sitter den knapp som utlöser passagerarstolens katapult. Alla som sett James Bond-filmerna kommer antagligen ihåg den klassiska scen där agent 007 skjuter ut en av alla banditer som kommer i hans väg.

Historien berättar ingenting om vad knoppens nya ägare ska använda den till. Kanske ska den monteras i ägarens nuvarande kärra för att mota bort oönskade medpassagerare?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet