060821_dieselrekord

Bonnevilles dieselrekord är slaget!

I Teknikens Värld nummer 16 berättade PeO Kjellström om dieselmonstret JCB Dieselmax och att den skulle göra rekordförsök på Bonneville salt flats. Nu har den gjort det och nu förbereder teamet för världsrekord.

För det var inget världsrekord de satte med JCB-bilen. Det blev dock nytt banrekord för dieseldrivna fordon på Bonneville salt flats som har lite andra regler än världsrekordförsöken. Det gäller att ha så hög snitthastighet som möjligt över en mile (1609 m) och man måste dessutom köra sträckan två gånger.

Under första dagen körde föraren Andy Green i 308 mph (495,6 km/h). För att rekordet ska bli giltigt måste ett till försök göras inom 24-timmar. Sagt och gjort, dag två blev snitthastigheten hela 325 mph (522,9 km/h). Det gav en total snitthastighet på 317,021 mph (510,086 km/h) och nytt banrekord.

Nu förbereder sig JCB-teamet för att slå det officiella världsrekordet för dieseldrivna fordon. Det är dock lite annorlunda regler då, till exempel körs det andra försöket bara en timme efter det första försöket och så måste det göras åt andra hållet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!