Foto: @ Patrik Lindgren

Bra att veta om vinterdäck och vinterkörning

Ännu har inte Kung Bore besökt hela landet, men graderna har successivt börjat krypa ned mot nollan och det börjar verkligen bli dags att byta ut sommardäcken mot vinterdäck. Här bjuder vi på ovärderliga tips om just vinterdäck och vinterkörning.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Tre däcktyper

I dag erbjuds tre olika typer av vinterdäck på den svenska marknaden och givetvis är alla tre testade. Vad är bäst för dig? Bland våra testtips finns en lathund till hur du ska välja rätt!

Dubbat

Däck främst med hastighetsklass T (190 km/h). Ger extra säkerheten på blankis som kan vara skönt att ha i reserv. Ett dubbdäck försämras snabbare än ett odubbat när det slits för att dubbarna tappar skärpan.

Nordiska dubbfria

De nordiska dubbfria är däck med hastighetsklass Q, R och T, men även H förekommer. Vinteregenskaperna har utvecklats oerhört mycket bland premiummärkena det senaste årtiondet. De rullar tyst, lätt och är ett bra miljöval, men kan försämra stabiliteten på barmark och brukar ha svårt att prestera bra på våta vägar.

Mellaneuropeiska dubbfria

Däck med hastighetsklass H (210 km/h) och uppåt, men även T-däck har dykt upp. Däcken är utvecklade för våt och slaskig väg samt torr asfalt, några däck på marknaden har hyfsade vinteregenskaper – i övrigt brukar de vara tvärusla på is och snö. Ju högre hastighetsklass, desto sämre är de. Men de är tysta och ger bilen nästan samma stabilitet och prestanda på barmark som sommardäck.

Notera att mellaneuropeiska dubbfria däck fortfarande kan ha den gamla benämningen centraleuropeiska dubbfria däck.

Vilka däck ska jag ha?

Vilken däcksort rekommenderar ni om jag kör max 500 mil på vinterdäck, mestadels på mindre vägar och landsbygd. Ibland oplogat ofta osandat?

– Du ska ha dubbat.

Vilken däcksort rekommenderar ni om jag kör max 500 mil på vinterdäck och det blir mest runt större tätorter där det nästan alltid är barmark eller slask?

– Nordiska eller mellaneuropeiska dubbfria.

Vilken däcksort rekommenderar ni om jag kör mycket i Norrlands inland där vägarna är snö- och isbelagda i stort sett hela vintern?

– Du ska ha dubbat.

Vilken däcksort rekommenderar ni om jag kör mycket och långa sträckor på de stora vägarna. Det är nästan alltid bart och snöar det så blir det snabbt slask och blött?

– Du ska ha mellaneuropeiska.

Vilken däcksort rekommenderar ni om jag kör mycket. Mest i storstan. Ungefär som en storstadstaxi?

– Du ska ha mellaneuropeiska eller nordiska, odubbat alltså.

Men jag då som kör till fjällen en gång om året och då är jag orolig för sista kilometern in till stugan. Där är det alltid snöigt och isigt och uppför. Ska inte jag ha dubbat?

– Nej, du behöver bra framkomlighet sista biten och då är faktiskt snökedjor det bästa alternativet. Det finns bra snökedjor som är lätta att montera till de flesta bilar.

Fem tips om vinterdäck

1. Gamla vinterdäck, både dubbade och odubbade, behöver gå något tiotal mil på barmark för att bli maximalt bra på is och snö. Under sommarförvaringen har det skapats en hård gummiyta som måste bort.

2. Nya dubbdäck ska köras in. Jämn hastighet med lugna inbromsningar och accelerationer och lugnt runt gathörn och i cirkulationsplatser gör att dubbarna stabiliserar sig rätt i sina hål. Alltså inte långsammare än normalt, bara lugnare.

3. Bästa däcken bak om du är ute efter maximal stabilitet. Bästa mönstret eller längsta dubbutsticket när det gäller dubbdäck. Har du antisladdsystem kan du sätta bästa däcken fram om det inte är jättestor skillnad. Då får du bästa broms-, våt- och slaskegenskaper och antisladdsystemet får ta hand om den sämre sidstabiliteten.

4. Däck, både sommar och vinterdäck mår bäst av att förvaras mörkt och svalt. Om du har däcken på däckhotell, kolla så de inte använde container för förvaringen. Där kan det bli både 70 och 80 grader varmt på sommaren och då åldras däcken snabbare.

5. Förr var det tillåtet att köra på sommardäck trots vinterväglag om man var på väg till eller från utlandet. Den regeln är numera borttagen.

Kör grönt även på vintern

Kyla, vinterväglag och vinterdäck drar mer bränsle. Här får du några tips för att motverka det:

1. Använd motorvärmare och kupévärmare. Då har du varm motor och rena rutor direkt när du startar bilen och slipper tomgångskörning.

2. Kör en kort bit på ettans växel, bara några billängder. Accelerera snabbt upp till den fart du ska hålla. Växla vid 3 500 varv, ännu tidigare med diesel. Kan du hoppa över någon växel så är det bra. Kör på så hög växel som möjligt.

3. Planera så att du slipper broms och onödiga stopp. Jämna ut ryckigheter i köer genom att hålla avstånd till framförvarande. Motorbromsa i stället för fotbromsa. Moderna motorer stänger snabbt av bränsletillförseln när du släppt gasen. Ända ner till 1000-1200 varv. När du kommer ner dit, i med lägre växel. Vid nedväxling använder du varje växel.

4. Öka på farten lite i nedförsbackarna och låt farten sjunka uppförs. Runt 70 kilometer i timmen är den mest ekonomiska hastigheten.

5. Pumpa däcken. Gärna 0,2 till 0,5 bar (0,2-0,5 kilo) mer än biltillverkarens rekommendationer. Takbox och skidställ skall monteras bort när de inte används. Välservad bil minskar också bränsleförbrukningen. Ett igensatt luftfilter, till exempel, ökar bränsleförbrukningen.

Ska du köpa nya vinterdäck för säsongen?

Missa då inte att läsa vårt stora vinterdäcktest som du kan ladda ned här eller nedanför denna artikel.

Ladda ner: 1522-vinterdacktest-test-av-17-vinterdack-dubbat-dubbfritt-2015-2.pdf

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!