060804_branslebluff

Bränslebluff avslöjad i England

Den engelska tidningen What Car? har avslöjat stora felaktigheter i sanningshalten hos den angivna bränsleförbrukningen i nya bilar. I England betyder det att nybilsköpare spenderar 2,6 miljarder kronor i för höga bensinräkningar mot vad de borde om förbrukningssiffrorna hade stämt.

I undersökningen ingick 85 av de bäst säljande bilarna. Mätningen gjordes med mätutrustning i bilarnas bränslesystem för att mäta vad bilarna drog på en identisk rutt. Körningen var anpassad efter verkliga körförhållanden. 

I genomsnitt drog bilarna 8 procent mer än den angivna siffran. Värst gick det för superminibilar som köps för sin goda bränsleekonomi. Åtta av de tio mest avvikande resultaten tillhörde bilar i denna kategori. Värst av alla var Toyota Prius som drog 17 centiliter mer än vad Toyota angett. 

- Hur som helst ligger inte felet hos biltillverkarna, utan i de orealistiska testmetoder för att testa bilars förbrukning som EU har stiftat. Testerna görs i labaratorier, inte på vägar, med bara försiktig accelration och med varma bilar. Det är väldigt olikt riktiga körförhållanden, säger Steve Fowler, redaktör på What Car?.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!