100113-Toyota FCHV-adv

Bränslecellsbilen Toyota FCHV-adv bildar testflotta

Sedan tidigare har Toyota utlovat att de ska börja sälja vätgasbilar 2015, något de fortfarande står fast vid. Som en del i processen att komma dit ska de under de närmaste tre åren låta över 100 bränslecellsbilar rulla i USA för test och utvärdering.

Nu ska över 100 stycken Toyota FCHV-adv (Fuel Cell Hybrid Vehicle – Advanced) börja rulla i testsyfte. Bilarna kommer att gå i trafik i Kalifornien och New York och användas av universitet, privatägda företag och offentliga förvaltningar. Testflottan med över 100 bilar blir en av USA:s största.

Syftet med testflottan är, förutom att testa och utvärdera bilarna, att demonstrera bränslecellstekniken och dess prestanda (en tank komprimerad vätgas ger en räckvidd på nästan 70 mil och en förbrukning på motsvarande 0,346 l/mil, trots sin storlek), samtidigt som tanken är att stimulera utbyggnaden av antalet vätgasmackar. Om fem år, 2015, är tanken att man ska påbörja en begränsad försäljning av bränslecellsbilarna.

Sedan 2002 har Toyota haft fokus på att vidareutveckla bränslecellstekniken och sedan dess har en mindre testflotta av bränslecellsbilar körts i Japan och USA, bland annat ett 20-tal i Kalifornien. Denna vidareutveckling har lett till att kostnaderna för material och tillverkning har sänkts väsentligt, samtidigt som räckvidd, hållbarhet och effektivitet förbättrats. Exempelvis har FCHV-adv (som ses på bilden ovan) 150 procent längre räckvidd än sina föregångare som testats sedan 2002.

Toyota ligger med andra ord i framkant när det gäller utvecklingen av alternativa och framtida drivsystem. Sedan snart 13 år tillbaka har de sålt sin hybridbil Prius och sedan några månader tillbaka har de en testflotta om 600 laddhybrider som rullar runt om i världen. Två av dessa på väg till Sverige. Och nu ska de alltså även satsa vidare på sina bränslecellsbilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!