100527-brasilien-tyskland

Brasilien kör om Tyskland när bilkartan ritas om

Bilvärlden är inte sig lik. Sedan krisen tog fart 2008 har det mesta förändrats, inte minst förhållandet mellan världsmarknaderna. Nu är Tyskland, världens fjärde största bilmarknad, på väg att bli omkört av uppstickaren Brasilien.

 Kina, inte USA, är världens största marknad för nya personbilar. Det är inte det enda som har förändrats sedan den värsta krisen rådde under 2008 och 2009. Toyota har passerat GM och är numera världens största biltillverkare, men Volkswagen hotar bakifrån och en bit ned på listan finns koreanska Hyundai/Kia. Om man ska tro Volkswagen så kommer det att hända ännu mer på världsordningen.

Volkswagen beräknar att den brasilianska bilmarknaden kommer att växa med sju procent bara i år och snart kan brasilianarna vara större än tyskarna, rapporterar Financial Times. Den nuvarande listan över världens största bilmarknader toppas av Kina, följt av USA, Japan, Tyskland och Brasilien på femte plats. Förra året såldes 3,1 miljoner bilar och lätta lastbilar i Brasilien. Volkswagen tror att den brasilianska bilförsäljningen kommer att få en rejäl skjuts av fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

Även GM, den fjärde största spelaren i Brasilien, tror på en stark tillväxt. Amerikanerna räknar med en 5-procentig tillväxt till 3,3 miljoner sålda bilar i år.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!