100505-brilliance-europa

Brilliance ger upp sitt Europa-försök

Det går inte att sälja skräp till högt pris. Det har kinesiska Brilliance fått erfara efter sitt försök att sälja bilar i Europa. Försäljningen i Europa har gått extremt trögt och nu stoppas exporterna till Europa.

 Kinesiska biltillverkaren Brilliance har varit ihärdig i sitt försök att etablera sig på den europeiska marknaden. Trots katastrofala resultat i krocktester och en importör i konkurs har Brilliance framhärdat i sin strävan att sälja 158 000 bilar över en femårsperiod. Nu ger de upp.

Brilliance har stoppat exporten av BS4 och BS6 till Europa sedan modellerna mötts av ett mycket svalt intresse. Försäljningsmålet skulle visa sig allt för optimistiskt. Enligt amerikanska JATO Dynamics har endast 502 bilar sålts mellan 2007 och 2009. Det är lätt att spekulera i varför det gick så dåligt. I europeiska krocktester skrynklades bilarna ihop som urdruckna läskburkar och krockresultaten fick stor uppmärksamhet i media. Att Brilliance inte ville prissätta sina bilar mycket lägre än konkurrenterna kan också ha bidragit. Men enligt Brilliance själva beror misslyckandet på föränderliga europeiska regler, rapporterar Autoweek.

Brilliance har för tillfället inga planer på att försöka igen med modellerna BS4 och BS6 men säger sig överväga att någon gång i framtiden exportera nyare modeller som uppfyller EU:s nya utsläppsregler.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!