Britternas favorit – Toyota Prius

I J.D. Powers och tidningen What Cars årliga kundundersökning har Toyota Prius för andra året i rad utsetts till bästa individuella bil. Samtidigt fortsätter Lexus att ligga i topp. För åttonde året i rad utsågs Lexus till bästa märke.

J.D. Powers årliga kvalitetsundersökningar har högt anseende i bilvärlden och alla tillverkare vill hamna i topp när sammanställningen av undersökningen görs. På senare år har det nästan uteslutande varit japanska märken som hamnat i topp. Porsche har varit en av få icke-japaner som lyckats slå sig in på listan. 2008 års undersökning blev inte annorlunda. För åttonde året i rad kammar Lexus hem förstaplatsen med 866 poäng av 1 000 möjliga. Lexusägarna är speciellt nöjda med kvalitet, pålitlighet och service.

I ”2008 UK Customer Satisfaction Index Study”, som J.D. Powers undersökning kallas, utsågs Lexus Toyota-syskon Prius till den bästa individuella bilen. Det är andra året i rad för Prius vars ägare var speciellt nöjda med kvaliteten och pålitligheten. Av 1 000 möjliga poäng fick Prius hela 901.

Vad som kanske är mer överraskande är att Skoda lyckades knipa silverplatsen i märkesligan med 846 poäng. Det är minst sagt en imponerande resa Skoda har gjort. Från att för några decennier sedan mest ha setts som ett skämt, till att utklassa hela den övriga VW-familjen i en kundundersökning är inte så pjåkigt. Efter Skoda hamnade Honda med 844 poäng, Toyota med 836 och Jaguar med 833.

I J.D. Powers kundundersökning tillfrågades 16 000 brittiska bilägare som haft sina bilar i två år. I studien ingick 28 märken och 100 bilmodeller. Ägarna fick svara på frågor som rörde bilarna såväl som återförsäljarna. De fick även bedöma sina bilar utifrån fyra huvudkategorier: Kvalitet och pålitlighet, dragningskraft (prestanda, design, komfort etc), service från återförsäljaren samt ägarkostnader.

Läs mer om Toyota Prius

Läs mer om Lexus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!