Bromsproblem på Toyota Prius

Det stormar kring Toyota just nu. Förutom den senaste tidens återkallningar av olika modeller på grund av självgasande golvmattor och gaspedaler som fastnar, rapporteras det nu också om att bromsverkan på Prius är dålig eller rent av kan sluta fungera.

Världens största biltillverkare Toyota ser ut att ha hamnat mitt i en ond cirkel som gör att deras så vanligtvis felfria modeller nu behäftas med diverse problem. Det började för ett bra tag sedan med golvmattor som gled och därmed orsakade skenande bilarna när gaspedalen fastnade i mattan. Därefter dök det upp nya problem i form av gaspedaler som var tröga eller till och med fastnade med skenande bilar som resultat.

Nu är det dags för tredje problemet på kort tid, ett problem som berör nya Toyota Prius som lanserades på bred front förra året.

Rapporter från Japan och USA berättar om att nya Prius har opålitlig bromsverkan. Amerikanska National Highway Traffic Safety Administration har fått in omkring hundratalet klagomål från amerikanska Prius-ägare som upplevt väldigt svag eller helt utebliven bromsverkan i sina bilar. Detta har lett till två olyckor med personskador.

Även i Japan har olyckor på grund av bromsproblematiken rapporterats. 13 fall har ägt rum under december och januari medan ett fall ägde rum i juli förra året. Detta tidiga fall ledde till en olycka där Priusen körde in i ett annat fordon med lättare personskador som följd. Prius-föraren meddelade polisen att hans bil inte alls ville bromsa trots att han tryckte på bromspedalen.

Nu är frågan hur allvarligt bromsproblemet på Prius är. Allvarligt i sig är det, men sett till omfattningen. Toyota har redan beslutat att återkalla miljontalsbilar på grund av de andra ovan nämnda problemen.

Problemet med Prius bromsar har redan börjat sprida en viss oro. Investerare sägs ha börjat knorra och är oroliga för att problemen med Prius kan bli mycket större. Problemet skulle kunna utgöra ett större ifrågasättande av Toyotas kvalitet och säkerhet, tror marknadsanalytikern Kazuhiro Takahashi.

Vad tror du som läser här? Med golvmattorna, gaspedalerna, Prius-bromsarna och det undermåliga resultatet för Urban Cruiser i Euro NCAP, har Toyota börjat tulla lite på sina ledord kvalitet och säkerhet? Hur tror du i så fall det kommer påverka världens just nu största biltillverkare? Enligt färsk statistik från USA backade Toyota hela 15,8 procent försäljningsmässigt om man jämför årets januarimånad med förra årets. Detta samtidigt som hela bilmarknaden ökade.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!