080327-etanoldiesel-bsr

BSR visar Saab-diesel som kör på etanol

Välkända tuningfirman BSR i Växjö visar upp världens första etanolkonverterade dieselbil på Motormässan i Malmö i helgen. Med E95 i tanken på denna Saab 9-3 1,9 TiD får man inte bara prestanda på köpet, utan också 0,5 l/mil i förbrukning.

På klassiska Motormässan i Malmö som slår upp portarna i dag får besökarna se en riktig världsnyhet. I trimfirman BSR:s monter står det en till synes helt vanlig Saab 9-3 1,9 TiD med 150 hästkrafter, men dekalerna sladdrar om något helt annat. Bilen är nämligen världens första etanolkonverterade dieselbil.

BSR – tillsammans med SEKAB i Örnsköldsvik och EU-projektet BEST (Bioethanol for Sustainable Transport) – har optimerat denna diesel-Saab för bränslet E95 (95 procent etanol, alltså en högre halt än i E85 som säljs på mackarna i dag). Resultatet är låg bränsleförbrukning, hög prestanda och låga utsläpp.

Originalmotorns förbränningsrum, bränslesystem och programvara har modifierats för att tillåta etanoldrift. Detta ger motorn högre effekt och bättre vrid – 195 hästkrafter (150 original) och 410 newtonmeter (320 original). Samtidigt anger BSR en väldigt intressant förbrukningssiffra. Deras landsvägstester visar en förbrukning runt 0,5 liter per mil. Utsläppet av koldioxid minskas dessutom med 95 procent jämfört med originalmotorn, samtidigt som utsläppen av kolväten och kväveoxider minimeras samt att partikelutsläppen näst intill elimineras.

BSR har arbetat med konverteringar sedan 1997 och har dessutom påverkat myndigheterna i mer än tio år för att anpassa lagstiftningen. Resultatet är att en lagändring som gör det möjligt att konvertera fordon till alternativa bränslen sannolikt träder i kraft från den 1 juli i år.

2003 optimerade BSR världens första rallybil till E85. En bil som blivit något av en ikon i rallykretsar där nu i stort sett hela den svenska eliten kör på E85.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!