091112-bugatti-galibier Foto: Nick Dimbleby

Bugatti 16 C Galibier visas igen – produktion nästa?

Bugatti kallar den fortfarande ett koncept, men det mesta tyder på att 16 C Galibier blir Bugattis nästa modell. Nu har torpedsedanen visats igen på en exklusiv tillställning i Beverly Hills. Vi som inte var där får hålla till godo med nya, vackra bilder.

Vad är egentligen Bugattis syfte med 16 C Galibier? De vill fortfarande inte avslöja det, men mycket tyder på att den imponerande fyrsitsiga lyxsedanen sätts i produktion om 3-4 år. Bugatti vill dock fortfarande hävda att bilen är ett koncept, men inte som vilket annat koncept som helst. Bugatti vill hellre likna den vid ett konstverk och de verkar dessutom göra allt för att inte visa bilen för allmänheten. Den första avtäckningen skedde på en privat tillställning vid Bugattis högkvarter i Molsheim i samband med Frankfurtsalongen tidigare i höstas och i förra visades 16 C Galibier igen. Den här gången på fashionabla Ace Gallery i Beverly Hills.

När, eller om, Bugatti 16 C Galibier sätts i produktion kommer den med all sannolikhet att bli världens snabbaste, starkaste och kanske även dyraste serieproducerade bil med plats för fyra. Det ryktas om en prislapp på omkring tio miljoner kronor. Bilen lär dock göra skäl för sin prislapp – under den lätt art deco-inspirerade karossen som för vidare många designmässiga Bugatti-traditioner, finns den gigantiska W16-motorn på 8,0 liter. Motorteknikerna uppges ha fått order om att skruva ned effekten till någonstans mellan 800 och 1 000 hästkrafter. Andra nyheter är att motorn är anpassad för att kunna köras på etanol och att Veyrons komplicerade dubbelkopplingslåda ersätts av en åttastegad automatlåda.

Det krävs inte mer än en titt i bildspelet och det vackra filmklippet nedan för att förstå att det är få bilar som kan jämföras med 16 C Galibier. Frågan är om bilar av den här kalibern behövs. Den som tvekar kanske blir övertygad av det medföljande uret från schweiziska Parmigiani som kan plockas bort från instrumentbrädan och bäras som ett armbandsur.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!