Foto: Illustration: Mattias Rabe

Burger King i Sverige spionerar på bilägare

Hamburgerrestaurangen Burger King i Växjö spionerar på sina kunder med hjälp av en kamera som läser av registreringsskylten för att ta reda på var de är ifrån.

Snabbmatskedjan Burger King slog upp portarna i Växjö i början av 2013, sedan en cirka en månad tillbaka har kunder reagerat på en kameraliknande apparat på parkeringen. Efter att Sveriges Radio undersökt saken visar det sig att det inte är en kamera, utan en sensor som är till för att läsa av kundernas registreringsnummer för att kontrollera var de kommer ifrån.

Enligt Burger King är sensorn till för att kontrollera deras försäljning.

– Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt regnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i, jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra, säger en gäst till P4 Kronoberg.

Enligt Sveriges Radio ska ingen ansökan om att få använda sig av kameraövervakning lämnats in till länsstyrelsen. Enligt länsjurist Lisa Sund är det i nuläget oklart om denna apparat är otillåten.

– Det beror på hur bilderna ser ut och på vilket sätt den fotograferar, så det kan jag egentligen inte svara på förrän vi har tittat närmare på det, säger Sund.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!