081219-byd-plug-in-hybrid

BYD först ut med plug in-hybrid

Kinesiska biltillverkaren BYD ser ut att ha vunnit plug in-hybrid-racet. Hittills har det mest handlat om Chevrolet Volt. Men Volt ser nu ut att ha blivit ordentligt omsprungen av den kinesiska plug in-hybriden BYD F3 DM.

Kinesiska BYD har lanserat världens första serieproducerade plug in-hybrid. BYD, som för övrigt är en förkortning av Build Your Dreams, har gått om de stora tillverkarna i plug in-hybrid-racet. Toyota ska börja testa bilar som kan laddas via ett vanligt eluttag under senare delen av nästa år, GM ska börja sälja den enormt uppmärksammade Volt någon gång under 2010. Så det blir alltså från det stora landet i öst som den första plug in-hybriden kommer ifrån. Det är dock oklart om den ska lanseras i Europa, att den ska klara de europeiska säkerhetskraven är långt ifrån säkert. F3 DM gör sitt första framträdande i västvärlden på Detroitsalongen i januari.

BYD F3 DM uppges ha en elektrisk räckvidd på 10 mil. När batterierna tappar orken tar en liten enliters bensinmotor över. En full laddning i ett vanligt vägguttag tar sju timmar. Med en speciell laddstation från BYD ska det gå betydligt snabbare, endast 10 minuter. Men då får man bara 50 procent. På den inhemska marknaden blir priset ungefär 170 000 kronor. Det kan jämföras med Toyota Prius som kostar närmare 290 000 kronor i Kina. Hybrider och elbilar har än så länge haft det tufft på den kinesiska marknaden. Främst för att de är dyra, men också för att laddstationerna är få. Toyota Prius var den bäst säljande hybriden med 748 sålda exemplar under årets första tio månader.

BYD är inte speciellt kända i Sverige, men de flesta av oss har förmodligen använt deras produkter. Företaget är nämligen världens största tillverkare av batterier till mobiltelefoner. Så sent som 2003 gav de sig in i bilbranschen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!