Foto: Krasula / Shutterstock

Byta till vinterdäck viktigt – många glömmer ändå

Vintern kommer varje år, ändå är det ganska många svenskar som missar att byta till vinterdäck. En del glömmer faktiskt bort det varje år.

Från och med den 1 december är det lagkrav på att köra med vinterdäck, eller likvärdig utrustning, på bilen om det råder vinterväglag. Vad som är just vinterväglag bestämmer inte du som förare, utan exempelvis polisen om du blir stoppad.

Trots att det samma datum som gäller varje år är det ändå många svenska bilister som missar att byta från sommar- till vinterdäck. Närmaste bestämt nästan var femte bilist har missat det någon gång. Två procent missar bytet varje år.
Det visar Goodyears undersökning Däckbarometern som under årens lopp gett oss en hel del intressant fakta, exempelvis att fler än hälften av de svenska bilisterna undviker bilkörning när det snöar och att svenska bilister är argast i Europa.

En gång om året släpper Teknikens Värld ett stort vinterdäcktest som många bilister, även utanför Sverige, läser innan de köper nya däck.

Undersökningen visar också att en klar majoritet, två tredjedelar, anser att det är ganska eller mycket viktigt att byta till vinterdäck i god tid innan det krävs enligt lag (1 december). Tre procent anser däremot att det inte alls är viktigt.

Vidare berättar Goodyears undersökning att hur ett vinterdäck presterar i däcktester, exempelvis i Teknikens Världs stora vinterdäcktest, är viktigast vid val av däck. Priset är av mindre vikt. Endast en procent tycker det är viktigt att vinterdäcken är dyra.

Köp rätt vinterdäck – läs vårt stora test av vinterdäck!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!