090111-cadillac-converj Foto: Cadillac / Wieck / © 2009 General Motors

Cadillac Converj Concept – Volt i finkläder

Bilsalongen i Detroit kan mycket väl bli en av de viktigaste i GM:s historia, och det sparas inte på krutet. Förutom de nya modellerna Equinox, SRX och LaCrosse visas även Converj – ett coupékoncept baserat på Chevrolet Volt.

Nu är det upp till bevis för GM, Chrysler och Ford. Världen måste övertygas om att de är bilföretag som behövs och förtjänar att vara kvar i framtiden. Och det ser inte ut som att GM tänker lämna något åt slumpen. På salongen visas ett antal helt nya och viktiga modeller. Saab-syskonen Chevrolet Equinox, Cadillac SRX och Buick LaCrosse begår alla premiär på mässgolvet, men minst lika intressant är ett sällsynt stiligt koncept vid namn Converj.

Drivlinan är hämtad rakt över från Chevrolet Volt. I hjärtat finns ett T-format batteripack med lithiumjonbatterier på 16 kWh. När batteriernas kraft börjar sina går en bensin/E85-motor in och försörjer elmotorn med den elektricitet som behövs, samtidigt som batterierna laddas upp. Converj ska kunna köras upp till 64 kilometer enbart på elektricitet. Elmotorn levererar 150 hästkrafter och ett vridmoment på 370 Nm. Har man tillgång till ett 240-voltsuttag kan batterierna laddas fullt på strax under tre timmar. Om man bara har tillgång till 120V tar det åtta timmar.

När det gäller hybrider och olika elbilar har många som invändning att bilarna ofta ser konstiga och futuristiska ut. Cadillac Converj kan sannolikt inte beskyllas för det. I stället är Converj Cadillac-DNA:t trogen med sina långa och vassa linjer. Det är tydligt att Cadillac vill att deras kommande plug in-hybrid ska vara lite finare än Chevrolet Volt. När bilen avtäcktes i Detroit ska GM-chefen Bob Lutz ha syftat på bilen som en ”Cadillac of electric vehicles.” Cadillac har till och med valt att ändra på antalet riktiga sittplatser, för att på så sätt kunna ta mer betalt kan man tänka sig. Chevrolet Volt är en fyrsitsig bil med fyra dörrar, medan Cadillac Converj beskrivs som en 2+2-sitsig coupé.

Om inget dramatiskt händer kan vi vänta oss att se Cadillac Converj utvecklas till en produktionsfärdig bil inom kort. Enligt Bob Lutz har den definitivt ”produktionspotential”.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!