100804-escalade-usa Foto: Cadillac / Wieck / License Agreement - Please read

Cadillac Escalade är USA:s mest stulna bil

En stor amerikanare har fått ett nytt mindre smickrande epitet. Den stora suven har varit populär bland kunderna och visar sig nu också vara biltjuvarnas favorit. En svensk hamnar i botten när amerikanska HLDI listar de mest stulna bilarna.

Cadillac Escalade har blivit vida populär i USA, inte minst bland fotbollsmammor, idrottsstjärnor och välbetalda musikmakare. Nu visar det sig dock att Escalade är mycket populär även bland mindre nogräknade kunder som inte vill betala för sig, det vill säga biltjuvar. När amerikanska Highway Loss Data Institute (HLDI) sammanställer data från anmälda bilstölder i USA hamnar Escalade i topp.

HLDI:s lista över de mest stulna bilarna domineras nästan fullständigt av stora suvar. De enda undantagen är Infiniti G37 Coupé, Dodge Charger HEMI och Chevrolet Corvette Z06 som också tycks attrahera amerikanska biltjuvar. HLDI:s förklaring till varför suvarna står så högt i kurs är att de är populära bland massorna och att de ofta är utrustade med dyra tillbehör som är lätta att sälja. Stora pickuper som Ford F250, Chevrolet Silverado och Dodge Ram 2500 är extra attraktiva eftersom de ofta är lastade med dyra verktyg.

När vi titta i andra änden av skalan kan vi svenska sträcka på oss. USA:s minst stulna bil heter nämligen Volvo S80. Enligt statistiken är det 14 gånger troligare att tjuven väljer att bryta sig in i eller stjäla en Cadillac Escalade.
USA:s 10 mest stulna bilar:

Cadillac Escalade

Ford F-250 crew 4WD (2008-09)

Infiniti G37 2-door (2008-09)

Dodge Charger HEMI 

Chevrolet Corvette Z06

Hummer H2 4WD

Nissan Pathfinder Armada

Chevrolet Avalanche 1500

Chevrolet Silverado 1500

GMC Yukon

USA:s 10 minst stulna bilar:

Volvo S80

Saturn VUE 4WD (2008-09)

Nissan Murano (2009)

Saturn VUE (2008-09)

Honda Pilot 4WD (2009)

Subaru Impreza (2008-09)

Toyota Prius

Mini Cooper

Toyota Tacoma

Toyota Sienna 4WD

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!