101117-cadillac-urban-luxury Foto: Cadillac / Wieck / License Agreement - Please read

Cadillac Urban Luxury Concept – lyx i miniformat

Cadillac vill tydligen också vara med och leka i minigänget. BMW har sin Mini-serie, Fiat har sin 500, Audi har sin A1 och snart har kanske Cadillac sin ULC. På bilsalongen i Los Angeles visas det lyxiga hybridkonceptet Urban Luxury Concept.

Efter omorganisationen i General Motors var det tydligt vem som var favoritbarnet i familjen – Cadillac. Några märken fick hitta andra ägare, andra fick somna in men Cadillac har bara fått mer uppmärksamhet från moderföretaget och är utan tvekan det märke som GM satsar mest på. Ytterligare ett bevis på detta är konceptbilen som visas upp på den pågående bilsalongen i Los Angeles.

Cadillac Urban Luxury Concept är precis vad det låter som – ett koncept som förevisar en liten bil avsedd för trendiga stadsbor. Med ett axelavstånd på 247 centimeter och en totallängd på 383 centimeter är Urban Luxury Concept klart jämförbar med Mini. Men där slutar likheterna mellan de två, medan Mini har sin speciella form med taklinje och övriga karossen klart åtskilda är Cadillac Luxury Urban Concept en enda klump, taklinjen börjar redan framme vid strålkastarna och fortsätter obruten hela vägen till bakljusen där den huggs av tvärt. I övrigt är designen Cadillac-typisk, det finns knappt en ända mjuk linje, allt är hårt, vasst och lite futuristiskt. För att hotta upp anrättningen har Cadillac monterat två stora saxdörrar som öppnas utåt och uppåt. Fyra personer sägs få plats men som vanligt när det gäller bilar i den här storleksklassen får baksätespassagerarna inte vara för långa eller omfångsrika.

Urban Luxury Concept är inte bara intressant för att den förevisar en eventuellt kommande minibil från Cadillac, GM har även låtit ta fram ett helt nytt hybridsystem bestående av en liten 1,0-litersmotor understödd av en elmotor och snåltrimmad med start/stoppsystem och bromskraftåtervinning. Enligt Cadillac ska systemet ge en teoretisk förbrukning på 0,42 vid stadskörning och 0,36 på landsväg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!