090116-cadillac-obama

Cadillac visar presidentens nya tjänstebil

Nu är det inte ens en vecka kvar tills Barack Obama svärs in som USA:s nye president. Med en ny president kommer även en ny presidentlimousine. Den senaste i raden av presidentfraktare beskrivs som den säkraste någonsin, säker både mot kulor och kemiska attacker.

En knapp vecka innan Barack Obama svärs in som president visar GM de första bilderna på den nya presidentlimousinen. Det är en helt nykonstruerad bil som ersätter den Cadillac DTS Limousine som George W Bush har åkt omkring i sedan 2004. Obamas limousine beskrivs som den säkraste någonsin. Även om det är extremt mycket hemlighetsmakeri kring presidentvagnarna har det varit omöjligt för GM att hålla alla uppgifter dolda.

Det första man lägger märke till hos Obamas tjänstebil är den upprätta hållningen. En hög taklinje ska se till att Obama och hans chaufför har god uppsikt över omgivningen. Därefter lägger man märke till de små rutorna. Bilens fönsterrutor är betydligt mindre än på de flesta andra bilar. Meningen är att de ska vara extra tåliga mot beskjutning. Ingen utomstående vet exakt, men pansarrutorna uppskattas vara minst en decimeter tjocka och dörrarna sägs väga lika mycket som kabindörren på en Boeing 747. När dörrarna stängs skapas en sluten atmosfär i kupén som skyddar presidenten mot kemiska attacker. Han kan dock få kontakt med omvärlden via, vad som tros vara, ett högteknologiskt kommunikationssystem. De ballonglika däcken är av run flat-typ.

Spionfotografer, bland annat våra på Teknikens Värld, har lyckats fånga bilen på bild när den testkörts. Några har rapporterat om ett motorljud som skulle antyda att det är en dieselmotor under huven. Plattformen tros vara hämtad från någon av GM:s lätta lastbilar. Den förmodat extremt tjocka armeringen kräver ett stabilt chassi.

Cadillac har byggt limousiner till USA:s presidenter sedan många år tillbaka. Cadillac kom att för evigt förknippas med presidenten när Woodrow Wilson åkte längs med Bostons gator i en segerparad efter första världskrigets slut år 1919.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!