070209_spyder

Cam-Am Spyder – en ny frihetsmaskin

I natt svensk tid skedde lanseringen av Cam-Am Spyder. Det handlar om en trehjulig roadster som ska kombinera det bästa av motorcykel och sportbil. Och den ser ut som en snöskoter på hjul…

Företaget bakom detta nya fordon är i Sverige mest känt för att stå bakom Ski-Doo, Lynx, Evinrude och Johnson. Nu, efter att ha erövrat på snö, på vatten och i terräng, är det dags för en roadster – på tre hjul. Fordonet, som kommer till Sverige i början av 2008, men som du snart kommer att kunna läsa en provkörning av i Teknikens Värld (enda svenska media på plats), har två hjul fram och ett bak. Motorn är en 998 kubikcentimeter stor V-Twin fyrcylindrig vattenkyld motor med dubbla överliggande kamaxlar. Motorn, som är utveckad av Rotax i Österrike (duktiga på gokartmotorer), levererar 106 hk vid 8 500 r/min och ett kraftigt vridmoment – 104,3 Nm vid 6 250 r/min. – Can-Am Spyder roadster är en ny dimension av att åka öppet. Den erbjuder en otrolig balans och ett aggressivt utseende, säger José Boisjoli, president och CEO för BRP. 

 Trehjulingen är fem- eller sexväxlad med en mekanisk eller elektronisk backväxel. Den har dessutom VSS (vehicle stability system) med ABS, traction control och stability control system. I fronten finns ett förvaringsfack som rymmer 44 liter, och vikten på hela härlighneten är 316 kg (torrvikt). Prismässigt återstår det att se hur trehjulingen klassas i Sverige, men i USA kommer den att kosta från 14 995 dollar, cirka 111 500 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!