100722-camping alkolås

Campingbom med alkolås hindrar rattfylla

Campare med alkohol i kroppen som sätter sig bakom ratten ska inte kunna ta sig ut från campingen. Det är tanken bakom vägbommen med inbyggt alkolås som finns på Norrvikens camping utanför Båstad.

På Norrvikens camping strax utanför Båstad finns något som kanske borde finnas på alla campingplatser, nämligen en vägbom med tillhörande alkolås som passerande måste blåsa i för att den ska öppnas. Den finurliga lösningen får förhoppningsvis bort en del rattfulla från våra vägar. Camping och alkohol hör för många ihop och när bilen oftast står så nära intill kan det nog vara lätt hänt att det blir en biltur vid fel tillfälle.

Christer Karlsson är en av gästerna vid Norrvikens camping där han också jobbar då och då. Han berättar att campinggästerna nu har vant sig vid vägbommen med alkolås efter att känslorna vid installationen förra året varit blandade.

– Det går faktiskt att ta sig ut genom att dra passerkortet också, men då är det lätt att få ögonen på sig. Man undrar varför den personen inte vågar blåsa, berättar Christer Karlsson vidare för Skånskan.

Dock är det inte en garanti att personen bakom ratten är spiknykter vid godkännande vid vägbommen. Som komplement har campingen därför en alkoholmätare i receptionen för dem som är osäkra.

Campingen i Norrviken är inte ensam med att ha vägbom med alkolås. Även campingarna i Tandådalen i Sälen och Örlenbaden i Tibro, som har samma ägare som den i Norrviken, nämligen Caravan Club, har samma intressanta lösning. Installationerna genomfördes 2009 och kostade 60 000 kronor styck, en kostnad som campingägaren delade med dåvarande Vägverket.

Det finns ett intresse för samma lösning även på andra campingplatser. Lotta Troedsson på Olles camping i Mellbystrand säger att de ska titta på en ny vägbom inför nästa säsong och att de då kan tänka sig en med alkolås.

– Man ska stoppa så många man kan, säger hon till Skånskan och syftar så klart på att stoppa rattfulla.

Visst kan man låta någon annan blåsa i vägbommens alkolås när man ska passera, men förhoppningsvis stoppar den i alla fall någon. Tycker du att det borde bli obligatoriskt med vägbom med alkolås på Sveriges campingplatser eller sitter du kanske inne med någon annan finurlig lösning som kan hindra rattfulla campinggäster från att ge sig ut på vägarna?

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!