071122-caparo-t1-ccx

Caparo T1 slår Koenigsegg CCX

Koenigsegg CCX har länge varit den snabbaste bilen som körts på bana i det brittiska motorprogrammet Top Gear. Nu får svensken erkänna sig besegrad av Caparo T1, med hela sju sekunder. Det återstår dock vissa problem för Caparo.

I varje avsnitt av Top Gear körs gaturegistrerade bilar på bana av den anonyme karaktären The Stig. Alla tider förs upp på en resultattavla, på vilken Koenigsegg CCX fram tills nu stått överst. Det var dock ingen lätt uppgift för The Stig att bemästra CCX som först efter en avåkning och en nymonterad vinge kunde noteras för den bästa varvtiden någonsin på Top Gears bana. 

När Caparo T1 körts färdigt noterades en varvtid som var sju sekunder snabbare än CCX, vilket gav en tid på en minut och 10,6 sekunder. Till Koenigseggs glädje gäller emellertid inte tiden officiellt, Caparon är för låg. Efter att ha granskat reglerna kom de på Top Gear fram till att tiden inte kan godkännas då alla deltagande bilar ska ha en markfrigång som gör det möjligt att ta sig över farthinder. 

Designern bakom Caparo T1, Ben Scott-Geddes, förklarar att bilen som användes är en av deras utvecklingsbilar som inte har höj och sänkbar fjädring. Den slutgiltiga versionen kommer att kunna höjas upp till 90 millimeter, vilket ska räcka för att klättra över diverse bulor på vägen.   

Caparo hoppas på att få en ny chans med rätt bil, och försäkrar att de då ska återta vad de kallar sin rättmätiga plats på toppen av listan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!