100128-carlsson-c25-geneve Foto: Rolf Schepp

Carlsson C25 ska sätta skräck i Genève

Genèvesalongen i mars lär gå i miljövänlighetens tecken, men det är inget tyskarna på Carlsson bryr sig om. De tänker nämligen premiärvisa sin första egenutvecklade bil med inte mindre än 753 hästar och 1 150 Nm. Men vad döljer sig under skalet?

Carlsson Autotechnik i tyska Merzig är en av världens mest respekterade Mercedes-trimmare men faktum är att de är registrerade som en fristående biltillverkare, precis som de något större tyskarna Audi, BMW och Mercedes. Men det är först nu Carlsson presenterar sin första helt egenutvecklade bil. Till Genèvesalongen i mars skickar de en bil som de själva klassar som en super-gt. Bilens namn är C25.

Även om Carlsson säger att C25 helt och hållet är deras eget verk så skiner det igenom att basen för bygget är en Mercedes SL 65 AMG. Det blir tydligt inte minst när man tittar under motorhuven och finner en sexliters V12-motor med biturbo. I C25 levererar motorn imponerande 753 hästkrafter och 1 320 Nm. Carlsson har dock set sig tvungna att begränsa vridmomentet till 1 150 Nm. All denna kraft får C25 att skjuta iväg från 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder och toppfarten är inte nådd förrän mätaren visar 352 km/h.

Carlssons vd Markus Schuster uppger att han vill bygga en superbil som går att köra på allmän väg och är lika säker som en vanlig bil. Det mesta av modern säkerhetsteknik ska finnas i C25, bland annat ESP, ABS och krockkuddar. Dessutom finns ett så kallat C-Tronic-system som läser av vägen och ställer in fjädringen därefter, antingen för att ge sportighet eller komfort. I de kraftigt breddade hjulhusen sitter 20-tumsfälgar som med däck och allt väger endast 11,2 kilo styck. Bakom dessa finns 405 millimeter stora bromsskivor fram och 380 millimetersskivor baktill.

Den som känner ha-begäret komma krypande får skynda sig och lägga en beställning. Carlsson tänker inte bygga fler än 25 bilar och de bilar som ska byggas i år är redan sålda. För fler detaljer och bättre bilder måste vi vänta till Genèvesalongen i mars.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!