Caterham Aeroseven Concept officiell

Första gången vi såg den var det i form av en skiss på Caterhams Formel 1-bil men nu är den officiell – Aeroseven – Caterhams första bil någonsin med antisladdsystem.

Det händer saker hos Caterham. Nyligen avslöjades att Caterham planerar att utvidga modellprogrammet kraftigt med mer konventionella modeller och kort därefter berättade Caterham själva att de skulle visa en ny konceptbil i samband med Singapores Grand Prix. Den här helgen är F1-cirkusen i Singapore och det innebär att det också har blivit dags för premiärvisningen av Caterhams konceptbil – och här är den.

 Den heter Aeroseven och är den första bilen som har utvecklats med inblandning av alla de tre Caterham-divisioner: Caterham Technology, Caterham Cars och Caterham F1. Konceptbilen är byggd på en uppdaterad version av Caterhams CSR-plattform och drivs av samma fyrcylindriga tvålitersmotor från Ford som sitter i Caterham Seven 485. Motorn utvecklar 240 hästkrafter och 206 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på under 4 sekunder och om toppfarten nämns inget. En sexväxlad manuell låda skickar kraften till bakhjulen. Vikten är cirka 600 kilo. 

 Caterham Aeroseven är inte bara speciell för att den bjuder på den första moderna designen från Caterham utan även för att den är företagets första bil som är försedd med antisladdsystem. Banracingfantaster behöver dock inte dra öronen åt sig och snörpa på munnen, antisladdsystemet är en del i Caterham Engine Management System som även innebär en launch control-funktion. Allt styrs via reglage på ratten och antisladdsystemets ingrepp kan justeras i flera olika steg. Även om konceptbilen har vanliga traditionella bromsar säger sig Caterham utreda möjligheten att använda ett raceutvecklat ABS-system från Bosch när Aeroseven sätts i produktion.

 Att Aeroseven ska sättas i produktion tycks vara mer eller mindre fastställt redan nu, om kolfiberpanelerna som utgör karossen får behålla sina extrema former är dock allt annat än säkert. Caterham antyder dessutom att Aeroseven-konceptets design ger en föraning om hur den kommande sportbilen som utvecklas i samarbete med Renault kommer att se ut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!