Caterham R620 – ny brittisk lättviktsvärsting

Det mest hårdkokta Lotus Seven-derivatet någonsin – så beskriver Caterham själva sin senaste värsting R620. Den har 311 hästkrafter och gör 0–100 på under tre sekunder.

En klassiker i sportbilssammanhang är Lotus Seven. Bilen verkligen förkroppsligade Colin Chapmans ideal om hur en lätt och snabb sportbil skulle vara. Efter det att Lotus själva la ner produktionen togs licenserna över av Caterham, som fortsatt utveckla konceptet och modellen. Nu har vi fått första bilderna och informationen om den senaste i raden – Caterham R620.

Precis som vi förväntat oss har Caterham fortsatt att vara trogna grunden i bilen, Caterham 620 skulle för den oinvigde kunna passera för vilken Caterhammodell som helst. Motorn är den numera nästan klassiska, och enkla, Ford Duratec på två liter. Motorn har dock omarbetats en hel del och ger nu hela 311 hästrkafter, vilket gör R620 till den starkaste tappningen av bilen någonsin. 

R620 ersätter Superlight R550 i Caterhamprogrammet och för kännaren ses den bland annat igen på en mer aerodynamisk noskon, en racepreparerad kylare – och förstås 50 fler hästkrafer under huven. Vikten har också minskat, och R620 gör 0–60 mph (alltså 0–96 km/h) på 2,8 sekunder. Toppfarten anges till 250 km/h, men vi tror knappast att Caterham, likt många andra (främst tyska) tillverkare har gjort den elektroniskt begränsad. Försöker du så kan du kanske få upp R620 i högre hastigheter än så, med andra ord. 

Premiären blir förstås, när det gäller Caterham, på Goodwood Festival of Speed nu i helgen. Priset blir i Storbritannien strax under 50 000 pund, vilket bör bli åtminstone drygt 500 000 svenska kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet