100111-chevrolet-aveo-rs Foto: Chevrolet / Wieck / License Agreement - Please rea

Chevrolet Aveo RS visar upp sig inför Detroit

När nya Chevrolet Aveo lanseras nästa år ska den inte ta efter sin föregångares anonyma design. På Detroitsalongen får vi en försmak på nya, tuffa Aveo som ska utmana Fiesta, 500 och Polo. Vågar vi hoppas på en hetlevrad RS-version?

Den stora bilsalongen i Detroit är bara några dagar ifrån att slå upp sina portar. I Cobo Center i Detroit kommer vi inte att hitta några Saab-bilar, men GM-koncernens utställningsyta är inte helt ointressant för det. En av de förannonserade nyheterna är lilla Chevrolet Aveo RS som presenteras som en nästan produktionsklar konceptbil. Att nästa Aveo kommer att se ut ungefär så här när den kommer nästa år råder det ingen tvekan om, frågan är bara hur mycket av det tuffa formspråket Chevrolet vågar behålla.

Medan nuvarande Aveo är ett under av anonymitet och charmlöshet kommer dess efterföljare att anamma Chevrolets nya formspråk vars främsta kännetecken är den tvådelade grillen och de plirande strålkastarna. Konceptbilen Aveo RS ser betydligt tuffare ut än sina blivande konkurrenter i småbilsklassen, bland annat Ford Fiesta, Fiat 500 och VW Polo, men dra bort de blänkande 19-tumsfälgarna och släta ut anletsdragen i fronten en aning och Aveo börjar smälta in i mängden. Kanske är det mer troligt att den framtida hetlevrad Aveo RS kommer att se ut som konceptbilen som visas i Detroit. För övrigt noterar vi att även Chevrolet har plockat upp trenden med att gömma bakdörrarnas handtag i C-stolpen.

Utställningsbilen i Detroit har lånat sin motor från Chevrolet Cruze. Det innebär en turbomatad 1,4-litersbensinmotor som utvecklar 138 hästkrafter och 200 Nm. Kraften förmedlas av en sexstegad manuell låda till framhjulen.

Nya Aveo blir en viktig del av GM-familjen och får som främsta uppgift att slåss mot de emigrerande européerna från Ford och Fiat. GM har tidigare meddelat att nya Aveo ska tillverkas i Orion Township, Michigan och därmed skapa 1 200 arbetstillfällen i området.

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!