100225-chevrolet aveo

Chevrolet Aveo tuffar till sig

När man tänker på Chevrolet Aveo tänker man främst på en liten halvtam småbil och man tänker eventuellt på Daewoo. Men med nästa generation Aveo lär man tänka tankar som ”wow, tuff Fiesta-utmanare”.

För sisådär åtta år sedan fick världen tillgång till Daewoo Kalos, en bil som antagligen inte ingick i någons vrålåksdrömmar. Redan efter några få år på marknaden bytte den namn till Chevrolet Kalos och kort därefter var det dags för ett nytt namnbyte och det var då Aveo kom in i bilden.

När Teknikens Världs testchef provkörde Chevrolet Aveo för snart två år sedan satte han betyget ”mitt tips till GM är att bygga en helt ny bil”.

Aveon är en liten krabat med ett ganska säreget utseende. Kanske är det därför som den är hyfsat sällsynt på våra svenska vägar? Men troligtvis har det att göra med bilens usla krocksäkerhet – två stjärnor (varav en överstruken) i Euro NCAP 2006.

Nästa generation Aveo, som kommer som årsmodell 2012, har också ett säreget utseende men i en mer positiv andra, utseendet är mer modernt och robust. Det kan vi se tack vare de båda bilder som spridits på Internet det senaste dygnet, kort efter att GM hade bjudit in till en smygtitt av bilen.

Bilen på bilderna som spridits är fyrdörrarssedanen men är ändå väldigt lik den femdörrars konceptbil – Aveo RS – som Chevrolet visade upp på Detroitsalongen förra månaden. Fronten med ”dubbelgrillen” är snarlik, precis som strålkastarna som ger bilen dess ”böse blick”.

Även interiört handlar det om en helt ny bil som förmodligen kommer att tilltala en större massa än nuvarande. Instrumentbrädan med mittkonsolen håller ett betydligt mer modernt snitt än vad dagens ganska slätstrukna diton gör. På bild ser dessutom materialvalen ut att vara mer omsorgsfullt utvalda och applicerade. Hur det är i verkligenheten vet vi förstås inte, men vi får förmoda att den omsorg de lagt på upplevd interiörkvalitet på snart Sverige-aktuella Cruze också smittat av sig till nästa Aveo. Förhoppningsvis får Aveo också samma fina krocksäkerhet som Cruze som fick fem av fem stjärnor i Euro NCAP för inte så länge sedan.

När nästa generation Aveo börjar säljas bör konkurrenter som Ford Fiesta, Opel Corsa och Renault Clio få det lite tuffare i bilhallarna. Men om det gäller i svenska bilhallar låter vi vara osagt. Vi kan bara hoppas att denna tuffa Aveo dyker upp även i Sverige och därmed förhoppningsvis hjälper Chevrolet att öka sina marknadsandelar i vårt avlånga land.

Läs mer

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!