Chevrolet Chevelle SS 1970 Foto: License Agreement - Please read the following impo

Chevrolet Chevelle gör comeback?

Klassiska Chevrolet-modellnamnet Chevelle har inte använts sedan 1977. Men det finns nu tecken på att Chevelle kan vara på väg tillbaka.

General Motors sitter på en hög med modellbeteckningar som mer eller mindre tillhör allmänbildningen. Chevrolet är förmodligen det märke inom GM som sitter inne med merparten av dessa. Corvette, Camaro, Impala och Malibu är fyra beteckningar som har lång historia och som används än i dag, återuppväckta efter ett eller flera årtionden i dvala.

 El Camino och Nomad är två andra som är klassiska, förstnämnda en populär pickup under nästa 30 år medan det andra namnet var vigt åt en stor herrgårdsvagn från mitten av 1950-talet till en bit in på 1970-talet. Dessa båda har dock inte gjort comeback – ännu.

 Ett annat, kanske ännu mer klassiskt modellnamn är Chevelle som inte använts på bilar sedan 1977. Redan 1963 såg första generationens Chevelle dagens ljus, men det är generationen efter (1968-1972) som är den man oftast förknippar med Chevelle. Då främst den som fick uppdaterat yttre inför 1970, så som på bilden ovan där vi ser en Chevelle SS – en nästan mytomspunnen muskelbil.

 Nu kan det vara så att Chevrolet är på väg att återuppväcka Chevelle. Enligt rapporter ska GM ha varumärkesregistrerat en rad olika namn som innehåller Chevelle. Merparten berör kläder, leksaker och golvmattor, men en av ansökningarna ska handla om exteriöra emblem för bilar. Det kan vara ett tecken på att Chevrolet ska lansera en ny, fjärde generation Chevelle, nästan fyra decennier efter senaste.

 El Camino och Nomad varumärkesskyddades redan i december förra året. Dessa båda kan därmed också vara på väg tillbaka. I så fall är det troligt att det är australiensiska Holden Commodore Ute (pickup) och Commodore Sportwagon (kombi) som får Chevrolet-emblem, på samma sätt som nya Chevrolet SS också är en Holden Commodore.

 En ny Chevelle kan, om den nu blir av, gå en annan väg. Modellbeteckningen skulle kunna vara aktuell för en ny, mindre sportbil som finns i GM:s tankar sedan Pontiac lades ned och därmed också modellen Solstice. Men det kan också bli en framtida Holden som importeras till USA för att byta namn.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!