071119-tahoe-hybrid

Chevrolet Tahoe årets miljöbil i USA

Chevrolet Tahoe Hybrid är årets miljöbil i USA. Utmärkelsen delades ut vid Los Angeles Auto Show i fredags. Kanske något överraskande gick priset till en av de största suvarna som finns på marknaden.

Enligt GM ska jätten inte behöva mer än 0,89 liter bensin per mil. GM hävdar att med hybridtekniken sänker förbrukningen med 30 procent jämfört med vanliga Tahoe. Två elmotorer samarbetar med bensin-V8 på sex liter för att nå optimal bränsleekonomi. Enligt GM-tekniker arbetar elmotorerna 75 procent av tiden vid stadskörning. Utöver det stängs fyra av åtta cylindrar av när så är möjligt. Till exempel vid lugn landsvägskörning förvandlas V8-motorn till en fyrcylindrig motor.

Modellen ska lanseras redan i början av 2008. Då kan köparen välja mellan att få bilen med två- eller fyrhjulsdrift. Några svenska köpare kommer det emellertid inte att bli. Till DN säger GM Sveriges informationschef Håkan Engström, att det inom de närmaste två åren inte finns några planer på att ta modellen till Sverige, men att han tror att det skulle finnas intresse för den här i Sverige.

Även om förbrukningen minskar med hybridmodellen ska man inte glömma bort att det fortfarande inte är någon bränslesnål bil. Förbrukningen har gått från att vara skyhög till acceptabel. Om GM:s uppgifter om 0,89 liter per mil gäller även i det vanliga livet återstår att se. Om så är fallet är det dock imponerande siffror för en bil av Tahoes storlek.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!