090616-cv-koenigsegg-saab

Christian von Koenigsegg kommenterar Saab-affären

Samtidigt som TT har fått näringsminister Maud Olofsson att kommentera Saab-affären, har man låtit träffa Christian von Koenigsegg hemma i Skåne där han ger sin syn på saken och förklarar hur det ligger till.

TT träffar grundaren till Koenigsegg Automotive AB, Christian von Koenigsegg, i den lilla biltillverkarens tillverknings- och utställningshall på fabriken utanför Ängelholm. Han ger sin version av de senaste dagarnas händelser.

Det var under våren när Saabs allt mer prekära situation kom fram i ljuset som Christian von Koenigsegg och den grupp samt nätverk som han tillhör började fundera i de banor som vi i dag ser resultatet av. De ansåg att de kunde bidra med att skapa en lösning för Saab Automobile och ett långsiktigt svenskt företag.

Han poängterar att det är en stark finansiell sammanslutning som står bakom den planerade affären, inte det lilla sportbilsföretaget Koenigsegg Automotive AB ensamt. Det råder ju en viss missuppfattning om detta bland många. Nybildade Koenigsegg Group AB består ju bland annat av Christian von Koenigsegg själv, norske designern och entreprenören Bård Eker och amerikanen Mark Alan Bishop.

Christian von Koenigsegg vill inte gå in på detaljer rörande kostnaden för att ta över Saab då de för tillfället fortfarande befinner sig i förhandlingar med GM. Saabs mångåriga miljardförluster ses i alla fall inte som något hinder.

– Vi har gått igenom Saab i detalj och sett vad det finns för styrkor och svagheter och vi tror att vi med vår entreprenörsanda och det kunnande vi har inom bilbranschen, och inom andra sektorer i vår grupp, kan bidra till att skapa ett långsiktigt och framgångsrikt Saab. Det här är en process som kommer att ta lång tid och kräva mycket tålamod och arbete, säger han till TT.

Han fortsätter med att berätta att de ska göra sitt yttersta för att skapa ett kraftfullt företag som kan leva på den internationella marknaden. Deras ambition är att bygga ett svenskt bilföretag med allt vad det innebär. Det får en att tänka på jobben, kommer de att stanna inom Sveriges gränser? På den frågan svarar han ”ja, till stor del”.

Kjell Nilsson, vd på underleverantören Semcon och tidigare styrelseordförande i Koenigsegg, uttalar sig positivt om Saab-affären för TT:

– Så gott utgångsläge som Saab har nu har de inte haft på 20 år. Det är bra för Volvo Personvagnar också. Och för ett antal underleverantörer som annars riskerar att gå omkull.

Kjell Nilsson hoppas, för Koenigsegg Group AB:s och Sveriges skull, att den del av affärsplanen som han har fått ta del av verkställs. Den ska enligt honom vara både attraktiv och intressant.

Han tillägger att vad han har hört ska gruppen bakom det planerade köpet ha riktigt mycket pengar.

– Det är bara att gratulera Saab, säger han.  

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!