090113-Chrysler 200C EV

Chrysler 200C EV – kommer kanske, kanske inte

I Detroit visar Chrysler upp 200C EV som är av samma typ som Chevrolet Volt, det vill säga eldrift med en bensinhjälpmotor som förlänger räckvidden väsentligt. Alltså borde den egentligen heta 200C E-REV (Extended-Range Electric Vehicle). Kan denna vara en del av Chryslers räddningsplanka?

Elektrifiering är inte bara högsta mode. De flesta biltillverkare arbetar för högtryck med elbilar och på den amerikanska marknaden är det mer ett måste att ha en bil för gatan så snart som möjligt. Chrysler har en egen gren inom företaget, ENVI (förkortning av enviromental, ”miljövänlig”), som bara arbetar med ellösningarna.

Som moteld till alla konkurrensrykten och strejkvarsel presenterar Chrysler sin mellanklasskonceptbil 200C EV. Givetvis är 200C EV eldriven. Drivlina lånas från Dodge Circuit EV, som vi skrivit om tidigare i dag, vilket innebär litiumjonbatterier och maxeffekt på 268 hästkrafter och bilen driver med bakhjulen. För att förlänga räckvidden finns även en bensinhjälpmotor på 74 hk som alstrar el till batterierna. Drygt 64 mil beräknar Chryster-teknikerna att 200C EV ska kunna köra.

Designen är tuff och klarsynt, retro och framtidsblickande på samma gång. Det långa axelsavståndet känner vi igen från storebror 300C men den snitsiga taklinjen ger 200C EV smäcker look. Tydlig Chrysler-front, men aktern ser ut att hämtat inspiration från BMW 6-serie!

Bilen är laddad med idéer om underhållning och information till fler än föraren. Infotainmentsystemet är anpassat för vardaglig webbanvänding och tillåter dig att ”prata” med bilen. Alltifrån ombordkameran som via nätet kan skicka ut vad som händer i och runt bilen till att du hemifrån kan starta bilen, öppna sidorutor eller sätta igång luftkonditioneringen.

Storebror-ser-dig-syndromet fortsätter i loggboksfunktionen som tillåter exempelvis föräldrar att läsa av om bilen utsatts för vårdslös körning!

Chrysler 200C EV ger en kraftig föraning om nästa generation Sebring. Räkna med att bilen kan komma i produktion någon gång först runt 2011-12.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!