090219-chrysler-alfaromeo

Chrysler avslöjar nya Alfa-modeller

Alfa Romeos återupplivar de gamla beteckningarna Giulia och Milano. Det avslöjades i går, men inte av Alfa Romeo eller Fiat, utan av Chrysler. Nu vet vi vad ersättarna till 147 och 159 ska kallas.

 För att övertyga den amerikanska regeringen om de är ett företag för framtiden tar Chrysler till alla knep. Inte nog med att de under tisdagsnatten visade bilder på 2010 års modeller av Jeep Grand Cherokee och Chrysler 300C, två Alfa Romeo-modeller fick också agera lockbete. I sin rekonstruktionsplan avslöjade Chrysler att det inom de närmsta åren kommer två helt nya Alfor, båda kan komma att byggas i Chryslers fabriker i USA. Enligt rådande retrotrend återupplivas två gamla modellbeteckningar.

Redan nästa vår kommer vi européer att få bekanta oss med Alfa Romeo Milano. Milano väntas ersätta den åldrande Golfklass-utmanaren 147. Förutom att vara namnet på en stor italiensk stad är Milano även känt som namnet på Alfa Romeo 75 när den såldes på den nordamerikanska marknaden under 1980-talet. Den andra modellen är Giulia som väntas komma 2011. Giulia ska i sin tur ersätta nuvarande 159. Än så länge går projektet under det interna namnet 953. Giulia är en klassisk Alfa-beteckning från 1960-talets framgångsrika coupéer och sedaner.

Bilden nedan visar i detalj hur modellutbytet mellan Fiat och Chrysler kommer att se ut de närmaste åren. Vi kan se att det finns planer för två nya mellanstora Fiat-sedaner samt en halvkombi. Den något kryptiska beteckningen Alfa CUV avslöjar att Alfa Romeo trots allt kommer att få en liten suv i sitt modellutbud, möjligtvis baserad på Kamal-konceptet. Chrysler planerar att låna ett flertal av Fiats små motorer, medan Fiat-koncernen ska få tillgång till Chryslers V6-teknik.

I januari meddelade Chrysler och Fiat sitt samgående. Fiat övertar 35 procent av aktierna i Chrysler utan att betala något. Betalningen sker i stället genom att Chrysler får tillgång till Fiats små plattformar och bränslesnåla motorer, vilket Chrysler är i desperat behov av. Sammangåendet innebär dessutom att Fiat får tillgång till Chryslers återförsäljarnät i USA. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!