090115-chryslerfordgmtokyo

Chrysler, Ford och GM åker inte till Tokyo

Som vi berättade i förrgår så funderar ledningen för Tokyo Auto Show på utställningens vara eller icke vara för i år. Nu rapporteras det att Chrysler, Ford och GM drar sig ur Tokyo-salongen 2009, vilket än mer lutar åt att evenemanget ställs in.

I går eftermiddag bekräftade Ford det som japansk media rapporterat de senaste dagarna, nämligen att den amerikanska jätten inte tänker ställa ut på Tokyo-salongen i år. Salongen hålls bara vartannat år.

– Just nu ser vi inte ett deltagande i utställningen som en strategisk prioritering. Det finns annat som har högre prioritering i den regionen, sa Jennifer Flake, taleskvinna för Ford, igår.

Hon kunde dock inte ge besked på om det blir någon utställning för Mazda eller Volvo. Det vore lite ironiskt om Mazda inte dyker upp, det är ju trots allt hemmaplan.

Det är inte bara Ford som håller hårt i slantarna. Även GM och Chrysler befinner sig i ekonomisk kris och de båda företagen har valt att gå samma väg som Ford.

Vi kommer inte att åka dit. De pengarna är bättre spenderade på annat håll, förklarade Rick Brown, GM:s asienchef, för Automotive News i går.

Under förra Tokyo Auto Show, 2007, kostade GM:s deltagande två miljoner dollar, motsvarande drygt 16 miljoner kronor. Mycket pengar för ett företag som just nu vänder på varenda peng.

Talesmannen för Chrysler Japan, Kaori Beppu, är inne på samma linje.

– Chrysler beslutade i enlighet med dagens utmaningar och marknadssituationen företaget står inför, att dra sig ur Tokyo Auto Show 2009 för att säkra att redan begränsade resurser investeras effektivt i processer som är nödvändiga för att upprätthålla vår verksamhet.

JAMA, Japan Automobile Manufacturers Association, diskuterar nu flitigt om de ska ställa in årets bilsalong helt och hållet. Faller de flesta märken som går under Detroittrions vingar bort blir det helt enkelt ett tomrum.

Det är inte bara Tokyo-salongen som biltillverkarna sparar in pengar på. Även på Detroitsalongen, som pågår just nu, valde ett gäng icke-amerikanska tillverkare att utebli – bland annat Nissan, Suzuki, Porsche, Rolls-Royce, Land Rover och Mitsubishi.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!