081219-chrysler-fabriker

Chrysler håller stängt en hel månad

Problemen fortsätter för Chrysler. Nu tvingas man göra stora justeringar i produktionen. Alla nordamerikanska fabriker ska hålla stängt i minst en månad. Frågan är om de öppnar igen.

Egentligen borde inte Chryslers besked komma som någon överraskning. Men att en av världens största biltillverkare låter nästan alla sina fabriker vila i en månad är häpnadsväckande, och inte minst ett bevis på hur långt gången krisen inom bilindustrin är. När fredagens arbetsskift är över ska Chryslers 30 nordamerikanska fabriker stå stilla fram till och med den 19 januari.

Chrysler lämnar dock dörren öppen för fler uppehåll i produktionen. I ett pressmeddelande heter det att ”påverkade anställda kommer inte att återvända till arbete tidigare än måndag 19 januari”. Det finns alltså inget som säger att uppehållet inte kan bli längre. Vissa fabriker kommer att hålla stängt hela januari månad. De två Jeep-fabrikerna i Toledo, Ohio förblir stängda till den 26 januari.

Chryslers kolleger på GM meddelade tidigare i veckan att produktionen för nästa år ska minska rejält. Under det första kvartalet 2009 ska GM tillverka hälften så många bilar som under samma period 2008. Det är en minskning med 250 000 bilar. Ford tvingas också minska produktionen. 10 av Fords 12 nordamerikanska fabriker får en extra veckas julledighet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!