081117-chrysler-stöd-bonus

Chrysler överlever inte utan statligt stöd – ger mångmiljonbonusar till ledningen

Chryslers vd Bob Nardelli sade i torsdags att det blir väldigt svårt för USA:s tredje största biltillverkare att överleva utan finansiellt stöd från staten. Ungefär samtidigt avslöjades det att de högst uppsatta cheferna får dela på 240 miljoner kronor i bonus.

Frågan om högavlönade chefer är hetare än på länge i Sverige. Även på andra sidan Atlanten har frågan uppmärksammats de senaste dagarna. Detta sedan tidningen Detroit Free Press avslöjade att den högsta ledningen inom Chrysler belönas med ett stort bonuspaket, samtidigt som tusentals Chrysler-anställda varslas i fabrikerna.

Bonuspaketet omfattar 50 höga chefer och baseras på ett kontrakt som undertecknades i samband med skilsmässan från Daimler förra året. Meningen var att de potentiella köparna av Chrysler skulle kunna lita på att de högt uppsatta cheferna inte skulle lämna företaget. Totalt ska de 50 cheferna dela på 30 miljoner dollar, motsvarande 240 miljoner kronor.

Avslöjandet av bonuspaketet kommer extra olägligt eftersom Chryslers vd så sent som i torsdags i förra veckan förklarade att man är i stort behov av statligt stöd omgående. Enligt Bob Nardelli kommer Chrysler förmodligen inte att överleva utan hjälp. Demokraterna och den tillträdande presidenten Barack Obama är för en hjälpinsats till bilindustrin, medan republikanerna är mindre positiva.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!