071120-chrysler-pt-cruiser

Chrysler renodlas – PT Cruiser går i graven

Sedan Cerberus tog över som huvudägare i Chrysler har det hänt mycket inom företaget. Senaste nyheten är att tillverkningen av den populära PT Cruiser läggs ned. Samtidigt rapporteras att det ska göras vissa omstuvningar i organisationen.

Det är sedan tidigare känt att produktionen av PT Cruiser Cabriolet, Chrysler Pacifica, Chrysler Crossfire och Dodge Magnum avbryts. Men för att nå målet att åter bli lönsamt innan 2009 måste man göra sig av med trögsäljande modeller. PT Cruiser har varit enormt populär framförallt i USA, men på senare år har försäljningssiffrorna vänt nedåt. Därför blir nästa årsmodell av PT Cruiser med största sannolikhet den sista. 

Ytterligare åtgärder blir att omstrukturera modellutbudet från Jeep, Chrysler och Dodge, som alla ingår i Chrysler LLC, skriver Wall Street Journal. Framöver ska Chrysler fokuseras på personbilar, Dodge på lättare lastbilar och pickuper och Jeep ska sälja just jeepar. 

Omstruktureringen skulle innebära att överlappande modeller såsom Dodge Avenger och Chrysler Sebring undviks. När antalet modeller minskar betyder det att man även kan skära ned på antalet återförsäljare, allt i ett försök att göra sig av med nästan hälften av alla USA-anställda. 

Enligt Wall Street Journal har Chrysler, med vice styrelseordförande Jim Press i spetsen, låtit sig inspireras av Toyota. Press, med ett långt förflutet inom just Toyota, vill att Chryslers produktlinje ska bli lika renodlad som Toyotas.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!