071102-chrysler-minskar

Chrysler tar bort modeller och anställda

Nybildade Chrysler LLC lägger ner produktionen av Chrysler-modellerna Crossfire, PT Cruiser Cabriolet, Pacifica samt Dodge Magnum. Samtidigt som 12 000 anställda avskedas.

Chrysler LLC, moderbolag till Chrysler, Jeep och Dodge, har avslöjat att fyra av deras modeller tas ur produktion. De drabbade är Chrysler PT Cruiser Cabriolet, Chrysler Pacifica, Chrysler Crossfire samt Dodge Magnum. Detta för att delvis rättfärdiga att företaget tvingas avskeda 12 000, de flesta timanställda. Även 1 000 anställda i olika ledarpositioner får avgå. Så sent som i februari klubbades det igenom att 13 000 anställda förlorar sina jobb i Nordamerika inom de närmaste åren. De som nu får gå ingår inte i den siffran.

Försäljningssiffrorna för båda PT Cruiser-varianterna gick ner med 27 procent i september, trots detta är de Chryslers tredje bäst säljande modell. Tack vare en namninsamling på nätet har fans lyckats rädda den takförsedda versionen av PT Cruiser.

Chrysler Pacifica har ofta beskrivits vara uppsvälld, samtidigt som den har ett för högt pris. Den nyligen omgjorda Dodge Magnum kommer att ersättas med crossover-modellen Dodge Journey nästa år. Crossfire och Pacifica får däremot inga ersättare.

Chrysler LLC har sagt att vid slutet av 2008 är 20 procent av företagets anställda utan jobb, detta för att bli mer effektiva och kunna konkurrera med japanska märken. Företaget har idag 130 000 löntagare över hela världen.

Save the PT har delvis räddat PT Cruiser

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!