090122-fiat-chrysler-lån

Chryslers finansiella problem kan bli Fiats – de statliga lånen kan bränna inne

I förrgår slöt Fiat S.p.A och Chrysler LLC ett avtal som innebär att den italienska biltillverkaren köper 35 procent av de amerikanska aktierna, med option på att utöka innehavet till 55 procent. Nu riskerar Chrysler bli av med de nödvändiga statliga lånen.

Den strategiska allians som Fiat och Chrysler påbörjade genom avtalet som slöts i förrgår är tänkt att säkra de båda biltillverkarnas framtid. Bland annat genom att stärka och bredda deras globala positioner och för Chrysler den livsviktiga utvecklingen mot mindre snålare bilar genom att få tillgång till Fiats plattformar, drivsystem och komponenter.

Men önskat resultat kanske inte blir så lätt att uppnå med tanke på Chryslers finansiella problem. Chrysler har redan säkrat lån på 5,5 miljarder dollar från den amerikanska regeringen, men är i stort behov av lån på ytterligare tre miljarder dollar. Dessa extrapengar kan nu bränna inne då amerikanerna är rädda att deras hårt intjänade dollar gör Fiat en tjänst.

Klausulen i avtalet mellan Fiat och Chrysler där förstnämnda har option på att utöka sitt aktieinnehav med ytterligare 20 procent gör det hela ännu tuffare. I mars är det tänkt att ett beslut ska tas av den amerikanska regeringen om ytterligare lån till Chrysler för dess överlevnad, men utsikterna för mer pengar ser inte lika lovande ut längre.

Fiat och Italien kan nu få Chryslers problem på halsen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!