070530_chrysler_koncept

Chryslers moderna konceptbilar firar 20 år

Chryslers traditioner att ta fram konceptbilar har blivit ett av företagets signum. Nu firar billtillverkaren 20-årsjubileum med sina moderna konceptbilar – bilar som inte bara fastnar i konceptstadiet.

Chrysler har designat bilar sedan 1924. Sedan dess har de varit framgångsrika med sina koncept både vad gäller design och teknik. Nu firar de 20-årsjubileum med sina moderna konceptbilar. Sedan 1988 har fler än 100 koncept och designstudier tagits fram och företaget ser nu sin konceptverksamhet som ett av sina starkare signum.

Det hela började 1987 på Frankfurts motorshow med Chrysler Portofino, en fyrdörrars Lamborghini (Chrysler ägde den italienska billtillverkaren från 1987 och några år fram) med vertikalt öppningsbara främre dörrar.

På den vägen har det sedan fortsatt med konceptbil efter konceptbil på bilsalonger runt om i världen varje år. Inte bara för att attrahera styrelsen, motorjournalisterna och publiken, utan också för att locka till sig de bästa unga formgivarna till företagets designavdelning. Samtidigt kan Chrysler prova sig fram med nya former, kulörer, storleksförändringar och andra inslag.

Flera av konceptbilarna har tagit steget till att bli produktionsbilar några år senare. Senast var det Dodge Challenger som visades som koncept på bilsalongen i Detroit 2006 och som nu beslutats att gå i produktion under 2008.

Nedan listar vi ett axplock av de konceptbilar som Chrysler tagit fram sedan 1988.

Chrysler Portofino Concept Vehicle, 1988

Plymouth Slingshot Concept Vehicle, 1988

Chrysler Millennium Concept Vehicle, 1989

Dodge Challenger Concept, 2006

Dodge Challenger Concept, 2006

Chrysler Nassau Concept, 2006

Dodge Demon Concept, 2007

Jeep Trailhawk Concept, 2007

Jeep Trailhawk Concept, 2007

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!