Citroën bygger uppföljare till 2CV

Gång på gång sprids hoppfulla rykten om att Citroën ska bygga en ny 2CV. Nu verkar det som att det faktiskt blir så, då Citroën bekräftar att 2CV ska få en uppföljare i form av en enkel och billig modell i golfklasstorlek.

Klassikern Citroën 2CV kommer att få en andlig uppföljare mot slutet av året. Det bekräftas av Citroën-designern Thierry Metroz som har talat med franska Caradisiac. Enligt Metroz ska en helt ny Citroën-modell börja byggas i Madrid vid slutet av 2013 och den kommer inte att se ut som någon av dagens Citroën-modeller.

 Vad den nya modellen ska heta vill Metroz inte avslöja men internt kallas projektet E3 och har formen av en femsitsig femdörrarsmodell i ungefär samma storlek som C4. Exteriördesignen kommer att bryta ny mark för Citroën och Metroz tror att den kommer att uppfattas som tidlös. Undertill består E3 av olika delar från PSA-lagret men plattformen är den samma som hos C4. Flera olika bensin- och dieselmotorer ska erbjudas, inklusive PSA-gruppens nya trecylindriga bensinmotor.

 Hur blir det då med arvet från 2CV? Jo, Metroz uppger att den nya modellen kommer att framkalla ungefär samma känslor som den franska klassikern då interiören blir betydligt enklare och mer robust än i C4. Saker som elektriska fönsterhissar och klimatanläggning ska finnas men i övrigt blir E3 en enkel historia. Tanken är att den nya modellen ska positionera sig strax över de billiga Dacia-bilarna sett till byggkvalitet men prismässigt hamna strax under C4 och dess konkurrenter Ford Focus och Peugeot 308. Metroz understryker att man inte siktar på Dacia Sandero. Citroëns nya lågprismodell gör troligtvis debut på bilsalongen i Frankfurt i höst och priset väntas hamna omkring 110 000–120 000 kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!