110520-citroen-picasso-aterkallning

Citroën C3 Picasso drabbad av udda återkallning

Citroën har drabbats av en smått bisarr återkallning. Det handlar om 20 000 exemplar av mini-MPV:n C3 Picasso som har sålts på de brittiska öarna, där passagerarna omedvetet kan aktivera bromsen.

Det har under de senaste åren varit ganska mycket prat om bilar som har accelererat av sig själv, något som resulterat i både en och två och tre återkallningar. Nu har dock Citroën drabbats av det motsatta, bilar som bromsar utan förarens inblandning.

Det är sedan ett granskande program på den brittiska televisionen BBC gjorde en undersökning i frågan som Citroën har tvingats till att återkalla omkring 20 000 exemplar av mini-MPV:n Citroën C3 Picasso, varav samtliga har sålts på de brittiska öarna. Anledningen är att framsätespassageraren oavsiktligt kan aktivera bilens bromsar, vilket förmodligen gör både bilens förare och bakomvarande lite förvånade.

Hur har då detta gått till, undrar du kanske? Jo, problemet hänger ihop med konverteringen till högerstyrning som krävs för Storbritannien och Irland. Vid konverteringen har bara själva bromspedalen på bilens västersida plockats bort, medan resterande delar av vänster sittbrunns bromsattiraljer fortfarande finns kvar, ihopkopplade den nya pedalen på högersidan. Det som finns kvar av pedalinfästning och dylikt på vänstersidan har dolts med ett plastskydd. Det är det slyddet som har visat sig vara för tunnt och felkonstuerat. Om passageraren sparkar på plastskyddet på ett visst sätt kan således bromspedalen (eller det som finns kvar, så att säga) tryckas ner.

Citroën hävdar att man inte fått några större klagomål om problemet, men bilarna återkallas ändå för att få ett nytt, bättre skydd för bromsutrustningen.

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!